Trogir/Ciovo:


Ciovo er en liten øy i Adriaterhavet utenfor Trogir med et areal på 28,8 km2, (lengde 15,3 km, bredde opp til 3,5 km). Øya har 6 landsbyer og et folketall på ca 6000. Ciovo har broforbindelse til Trogir og fastlandet - en idyllisk øy i Adriaterhavet med kort vei til Trogir og Split flyplass! 

 
Vegetasjonen på Ciovo er typisk for Middelhavet, og består stort sett av krattvegetasjon (steineik, myrt, einer). På nordsida er det skog av furu og sypress. På øya dyrkes det oliven, fiken, mandel, vin og sitrusfrukter. Øya har broforbindelse til den nærmeste byen på fastlandet som er Trogir.

By med 10-11 000 innbyggere. Byen ligger på et liten øy utenfor fastlandet. Grekerne slo seg ned her så tidlig som ca. år 400 f. k. I 1123 ble Trogir ødelagt etter angrep fra Sarasenerne og de få innbyggerne som overlevde forlot byen. I år 1203 ble byen gjenopprettet og det fulgte en periode hvor kunstneriske verk fikk fri utfoldelse. Først under kongen av Ungarn og fra ca. 1420 under Venetiansk herredømme. 

Trogir er som et levende bymuseum der folk bor og har sitt daglige virke, koselige små fortauskafeer og restauranter finnes overalt, og mellom de trange smugene henger klesvasken til tørk. Utenfor bymurene er det et lokalt marked der folk møtes og tilbyr sine hjemmedyrkede frukt og grønnsaker. Havnepromenaden er en yndet sted for luksuriøse seilbåter og yachter, og et perfekt sted å nyte tilværelsen med noe avkjølende i glasset.
 
Trogir ble oppnevnt på UNESCO`s liste over verdens kultur- og naturarv i 1997. Byporten ble bygget på 1500 tallet og ble laget som en høy portal i lys rustikkmurt stein med fordypninger som i sin tid holdt en vindelbro. Byen ble først et viktig sentrum da romerne bygde en bybro. 
Kaster du et blikk på kartet ser du fort at Ciovo gir et ideelt utgangspunkt for å nyte livet i Kroatia. Med sin sentrale beliggenhet midt på kysten er det kort vei til flere idylliske plasser; både til øyene eller nord- og sydover langs kystveien. De eksotiske øyene Hvar, Solta, Brach m.fl. omkranser Ciovo, og kan utforskes etter en kort fergetur. Split med sine gode shoppingmuligheter ligger ca 3 mils kjøring unna, eller ta fergen som går direkte mellom Ciovo og Split. (liten times båttur til havnepromenaden i Split)

På Ciovo finner du 6 koselige små landsbyer og mange skjermede badeviker. Den flotte Saldun-rivieraen med sine strandkafeer og lange herlige strender mot vest er en opplevelse.
Levert av